duminică, 17 februarie 2013

Idealurile… oare chiar le putem indeplini pe toate?


V-ati gandit vreodata ca a nu va indeplini un ideal, un vis este de fapt o realizare, chiar un dar ?
Da, intr-adevar, este un punct de vedere din care evitam sa privim deoarece consideram aceasta o scuza sau o scapare pentru lucrurile importante in viata pe care nu reusim sa le indeplinim. Omul pastreaza inca in interiorul lui radacini ale omului universal, adica acea fiinta capabila sa realizeze tot, sa stie tot, sa fie peste tot. Ce-i drept, in Antichitate, cat si in Evul Mediu, omul reusea , pe cat posibil, sa atinga IDEALUL UNIVERSAL , adica acela de a detine cunostinte in toate domeniile. Stiintele erau inca in dezvoltare, iar oportunitatile erau infime in comparatie cu deschiderile oferite in ziua de astazi, in concluzie omul inzestrat cu inteligenta putea atinge treptele cunostintei supreme in acele timpuri.
Si totusi, despre acei oameni care erau etichetati unanim ca oglinda intelepciunii si culturii, chiar credeti ca erau multumiti cu atat? Un bun exemplu ar putea fi Lorenzo Magnificul, cunoscut ca Il Magnifico, personalitatate proeminenta atat in politica, cat si in arta si literatura italiena. Ei bine, numai din numele sau ne putem da seama de maretia caracterului pe care il impunea. Aceasta minte luminata a incurajat pictura, sculptura, literatura, era un om cu un suflet generos, incercand sa impace poltica si poporul in acelasi timp. Dar, repet, credeti ca un om care face multe lucruri, realizeaza tot ce isi propune? Raspuns este, indubitabil, NU! Va asigur , dragi cititori, ca Lorenzo a murit si totusi mai avea inca multe lucruri de indeplinit. Va explicati de ce un om care a infaptuit atat de multe lucruri benefice, care s-a remarcat din toate planurile, un om considerat UNIVERSAL, simtea ca nu isi duse la bun sfarsit misiunea?
E evident ca toata lumea constientizeaza faptul ca un geniul, in cazul nostrum Il Magnifico, e avid si nu se satura niciodata, ca mintea lui este capabila sa teasa idei, pornind de la un simplu cuvant. In mod implicit, el incerca sa atinga teluri cat mai inalte, idealuri cat mai marete. Iar pe langa toate acestea, reuseste sa
transpuna in realitate multe din ambitiile sale, dar nu pe toate, intrucat numarul si complexitatea lor sunt inimaginabile.
Asadar, consider ca neindeplinirea idelurilor este de fapt o realizare deoarece, dupa cum spune si marele dirijor de origine austriaca, Herbert von Karajan, ,,cine isi indeplineste toate obiectivele inseamna ca le-a asezat prea jos,,. Acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit daca nu cumva fiinta umana poate face mai mult decat ceea ce realizeaza. Esential este sa nu fim multumiti cu ce am construit deja in viata, ci sa tintim cat mai departe.
Prin urmare, cititorule, a nu-ti indeplini unul dintre idealuri nu trebuie sa ridice o problema, ci sa fie un un proiect pe care generatiile urmatoare il vor pune in practica. Important este ca ideea sa aiba un contur armonios definit si sa fie inzestrata cu suflet… Cat despre mintea a carei imaginatie abunda in idei si concepe idealuri, ea are datoria morala de a ramane optimista si de a pastreza speranta ca poate, candva, acestea vor deveni realitate.

Articol scris de: Mara Iosif (X G)
Foto: accelerateme.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu