sâmbătă, 23 februarie 2013

Experimentul lui Milgram


Psihologia sociala este subdomeniul psihologiei care studiaza comportamentul individual in context social.
In anii 60, Stanley Milgram a realizat unul dintre cele mai socante experimente de psihologie sociala, experiment ce studiaza obedienta oamenilor.
Subiectii erau recrutati printr-un anunt in ziarul local. Acestia erau barbati intre 20 si 50 de ani, cu cele mai diverse slujbe. Sosind la laborator, subiectul intalneste un barbat obisnuit(complicele), ce sustine ca se afla acolo tot in calitate de subiect.Cei doi sunt intampinati de un experimentator(rol jucat de altcineva decat Milgram, acesta observand de dupa un perete de sticla). Unul dintre cei doi trebuie sa joace elevul si unul profesorul, experimentul fiindu-le prezentat drept unul ce testeaza capacitatile de invatare.Complicele ajunge intotdeauna sa fie elevul,prin trucarea tragerii la sorti.Elevul e asezat intr-un scaun electric intr-o incapere alaturata chiar sub ochii subiectului.Elevul trebuie sa memoreze o serie de perechi de cuvinte, spuse de profesor.De fiecare data cand greseste, subiectul e instruit sa ii administreze socuri electrice, din ce in ce mai puternice :de la 15 la 450 volti, cu cresteri de 15 volti. Cand se ajunge la 300 de volti subiectul poate auzi victima batand in perete. La 315 volti zgomotul se repeta, dupa care nu se mai aude nimic:elevul nu mai da niciun fel de raspuns . Absenta raspunsului e considerata drept raspuns gresit, deci este aplicat un soc mai mare in intensitate. O parte importanta a experimentului o constituie si replicile experimentatorului:”Va rog sa continuati” sau „Nu aveti de ales, trebuie sa continuati” spuse subiectului cand acesta ezita, cand vrea sa intrerupa experimentul.Procentul de subiecti obedienti, adica cei care ajung sa administreze cele mai mari socuri, este de 65%, un procent mult mai mare fata de estimarile facute de psihologi.
Procentul poate varia. De exemplu, atunci cand experimentatorul nu este in aceeasi camera procentul e de 20,5%. Daca cadrul experimentului se schimba(de la Universitatea Yale se ajunge la un birou intr-un oras de provincie) procentul ajunge la 48%.
Acest experiment,dezbatut indelung si cu rezultate atat de neasteptate te face sa te gandesti de doua ori la tot ceea ce stii despre propria persoana. Niciunul dintre noi nu se crede in stare de un asemenea comportament. Totusi, rezultatele vorbesc de la sine. Pe parcursul timpului,experimentul a fost repetat, procentul „subiectilor obedienti”crescand.
Acest tip de comportament nu trebuie sa ne duca cu gandul la sadism. Ceea ce ne face sa actionam impotriva propriilor valori morale,impuse de societate, este in mod ironic presiunea aceleasi societati. In incercarea de a fi acceptati, in incercarea de a da ascultare unui pricipiu de baza,ascultarea autoritatilor,ajungem sa incalcam principii mult mai importante.

Articol scris de: Nitulescu Gabriela(X A)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu