marți, 22 ianuarie 2013

Atenție, adolescenți!


Din ce in ce mai multi adolescenți îngroașă rândurile dependenților de alcool și de droguri. Teribilismul este cel care, de cele mai multe ori, îi aduce în această situație. Pe lângă faptul că, în cazul minorilor, consumul acestor substanțe este ilegal, ele au și un efect negativ asupra lor: consecințe ilegale, performanțe școlare slabe, probleme familiale etc.



De ce cad pradă adolescenții acestori vicii?
De foarte multe ori adolescenții cred că sunt neînțeleși, că nimeni nu îi ascultă. Dorința  de ”afirmare” și de a atrage atenția celorlalți sunt cauze des întâlnite ale dependenței de alcool si de droguri. Grupul de prieteni poate fi, de asemenea, o cauză, adolescenții fiind ușor influențabili. Pentru a nu fi izolați de prietenii care au ”experiență” ei decid sa își testeze limitele, lucru ușor de realizat în cazul adolescenților, organismul lor nefiind pregătit să suporte consecințele consumului acestor substanțe.


Statistici privind consumul de alcool si droguri la adolescenti


Studiile arată că aproximativ 10% dintre adolescenți fumează până la 15 țigări pe zi, 20 de zile pe lună. Acest procent este în continuă creștere. Tutunul creează dependență și are efecte nocive multiple.
75% dintre liceeni au consumat alcool ocazional, iar 28% spun că au consumat alcool în mod exagerat (mai mult de 5 băuturi tari într-un interval de câteva ore).
Aproximativ 40% dintre adolescenți au consumat măcar odată marijuana, iar 22% folosesc frecvent acest drog.
Consumul marijuanei este des întâlnit și preferat de adolescenți.
 Drogul poate produce pierderi de memorie, tulburări cognitive sau de atenție.


Cum îi putem ajuta să scape de acest viciu?
Există mai multe programe adresate adolescenților cu acest tip de probleme. Ele sunt foarte bine structurate și supravegheate. Exista centre specializate, dar și spitale care oferă posibilitatea înscrierii într-un astfel de program. Adolescentul este internat într-un asemenea centru aproximativ patru săptămâni și primește ajutor din partea personalului specializat. Sunt și programe care nu necesită internarea și se bazează în general pe psihoterapie asociată cu terapie familială.

Autor:
Valentina Pință(X G)



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu